Samsun Üniversitesi'nde Bağımlıkla Mücadele Konulu Söyleşi Gerçekleşti

Yazar: alaattin.altin | Tarih: 2 Kasım 2021

Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi sosyoloji bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kıran ve Tıp Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Meryem Dilek Karakurt’un ev sahipliğini yaptığı Bağımlıkla Mücadele konulu söyleşi üniversitemiz Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu ve Sosyal Hizmet Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aynur Arslan’ın katılımıyla 26 Ekim 2021 tarihinde Samsun Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir.

Etkinlikte Dr. Öğr. Üyesi Meryem Dilek Karakurt bağımlılıkla mücadelede ‘Bir kereden bir şey olmaz’ cümlesinin öneminden bahsederken, ” Bağımlılık çoğu zaman bir kereden bir şey olmaz diye başlıyor. Ancak bunu bağımlılığın ilk adımı olarak nitelendirebiliriz. Bu yüzden daha dikkatli olmamız gerekiyor” dedi. Alkol ve sigara bağımlığının psikolojik çöküşe götüren sebeplerini ve uyuşturucu madde bağımlığının ise sadece kişiyi etkilemediğini ayrıca aileyi de sosyal çöküşe götürdüğünü anlattı.

Ardından konuşma yapan Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu da “Bağımlılığın gençliği tehdit eden önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, kronik bir beyin hastalığı olan bağımlılıkla mücadelede “Başlama, Başladıysan bırak, bıraktıysan başlama” sloganının önemine dikkat çekti. Çağımızın vebası olan bağımlılığı önleyebilmek için “yaşamı düzenleme ve HAYIR diyebilme”nin gerekli olduğunu belirten Çavuşoğlu, insanlığın en temel ihtiyacının bağ kurmak olduğunu, bunun içinde etrafımızdaki maddelerle bağ kurmak yerine insanlarla kurduğumuz bağı güçlendirmenin mücadelede gerekli oluğunu belirtti.

Son olarak Dr. Öğr. Üyesi Aynur Arslan 17 yaşında henüz çocuk yaşta başladığı çalışma hayatına herhangi bir madde bağımlılığı olmadan nasıl devam edebildiğini, karşısına çıkan stresörlerle nasıl etkin bir şekilde mücadele ettiğini deneyimleri ile anlatarak öğrencilerle paylaştı.

Bu etkinlikle Üniversitemiz Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi resmi olarak ilk faaliyetini gerçekleştirmiştir.