Bağımlılık Yapıcı Maddeler Ve Sınıflandırılması

Author: bam | Date: June 6, 2024

Bağımlılık ile mücadele kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezince (OMÜBAM) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü personeline yönelik “Bağımlılık Yapıcı Maddeler Ve Sınıflandırılması” konulu eğitim verildi. Bağımlılık yapıcı maddelere dair pek çok konu işlendi OMÜBAM Yönetim Kurulu üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alaattin Altın’ın verdiği eğitimde; ‘Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Sınıflandırılması kapsamında; Tütün, Alkol, Opiyatlar, Uyarıcılar, Merkezi Sinir Sistemini baskılayanlar, Halüsinojenler, Uçucu maddeler, Esrar ve benzerleri, Fensiklidin (PCP) gibi bağımlılık yapıcı maddelerin özelliklerini, etkilerini, insan sağlığına olan zararlarını detaylı bir şekilde ifade edilerek Bağımlılık Yapan Maddelerin Ortak Özellikleri gibi konu başlıkları ele alındı.

Sunumunda Dr. Öğr. Üyesi Altın, bağımlılıkla mücadelede kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun öneminin altını çizerek, tüm kurum ve kuruluşların bu mücadelede görev ve sorumluluklarını hassasiyetle yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Altın “Bağımlılık ile Mücadelede ne ile mücadele edildiğinin bilinmesi, alınacak önemlerin ve yapılacak faaliyetlerin ona göre planlanması büyük önem taşıyor”

OMÜBAM akademisyeni Altın, gelişen teknoloji ve değişen toplumsal ihtiyaçların neticesinde her gün farklı bir bağımlılık yapıcı maddenin ortaya çıktığını, bağımlılıktan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bağımlılık yapıcı maddelere karşı sürekli bilgilerimizi güncel tutmamız gerektiğini ve bağımlılıkla mücadelede başarı elde edilebilmesi için mücadele sürecinin koordinasyonu, izlenmesi ve değerlendirilmesinin büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekerek sunumunu tamamladı.